10 συμβουλές για ένα υγιές πιάτο

2016-03-04 18:02

  1. Φρόντισε το ½ του πιάτου σου να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα.
  2. Από την ομάδα του κρέατος προτίμησε να τρως ψάρι ή κοτόπουλο, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι) σε 1 φορά / εβδομάδα ή και πιο αραιά. 
  3. Αντικατέστησε τουλάχιστον τα μισά από τα αμυλούχα τρόφιμα με αντίστοιχα ολικής άλεσης ή πλούσια σε φυτικές ίνες (ολικής άλεσης ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι).
  4. Κατανάλωνε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών / ημέρα. Προτίμησε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  5. Κατανάλωσε σε μικρότερες ποσότητες τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένο λίπος, όπως τα κίτρινα τυριά, το αγελαδινό βούτυρο, τα τηγανητά, τα αλλαντικά  και τα γλυκά. Προτίμησε το ελαιόλαδο και τις φυτικές soft μαργαρίνες πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και χρησιμοποίησέ τα με σύνεση.
  6. Να αποφεύγεις τις μεγάλες ποσότητες λίπους σε σάλτσες ή sauce και απομάκρυνε το ορατό λίπος από τα κρέατα.
  7. Φρόντισε να καταναλώσεις όσπρια ή λαδερά φαγητά 2-3 φορές /εβδομάδα.
  8. Να αποφεύγεις τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως παστά, τουρσί, συσκευασμένα τρόφιμα, κονσέρβες.
  9. Να πίνεις άφθονο νερό, να ξεδιψάς με αυτό.
  10. Να αποφεύγεις τα υγρά με θερμίδες (πχ αναψυκτικά).

Πηγή άρθρου : www.hda.gr