Ανάλυση συστατικών - Πράσινο μήλο με κανέλα,μέλι και καρύδια
Πράσινο μήλο
1. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για την πέψη και αποτρέπουν τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, κάτι το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για τους διαβητικούς. Όντας πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Λόγω της ιδιότητας αυτής είναι επίσης χρήσιμα στον έλεγχο της διάρροιας.
2. Η κατανάλωση πράσινων μήλων μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. Το μυστικό πίσω από τα οφέλη για την υγεία των πράσινων μήλων είναι τα αρκετά αντιοξειδωτικά του, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου μη επιτρέποντας να συμβεί βλάβη του DNA.
Τα πράσινα μήλα είναι ευεργετικά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας καθώς και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
3. Ορισμένες μελέτες λένε ότι τα πράσινα μήλα σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν στην ανακούφιση των ρευματισμών.
4. Τα πράσινα μήλα χρησιμοποιούνται επίσης ως ορεκτικά σε πολλά τονωτικά για την γενική υγεία και ευεξία. Βοηθούν στην έκκριση των υγρών του εντέρου και στη βελτίωση της όρεξης.
5. Πρόκειται για ένα απόθεμα πολλών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β6. Οι γιατροί συμβουλεύουν τη λήψη πράσινων μήλων αν κάποιος βρίσκεται σε θεραπεία της φυματίωσης.
6. Η τακτική κατανάλωση του πράσινου μήλου μειώνει τις πιθανότητες των προβλημάτων του ήπατος και του δέρματος. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α, Β και C, είναι πολύ καλό για την θρέψη του δέρματος και έχει επίσης μια επίδραση λεύκανσης στο δέρμα.
7. Το πράσινο μήλο έχει επίσης άφθονα μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σίδηρο και κάλιο.
8. Τα πράσινα μήλα έχουν δείξει να βοηθούν σημαντικά τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Μέλι
Το μέλι συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, διαθέτοντας σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστες στην πλήρη έκτασή τους. Ας γνωρίσουμε τις κυριότερες:
1. Μεταβολισμός: το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, στην υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης και στην κατακράτηση νερού στους ιστούς.
2. Καρδιά – κυκλοφορικό: η γλυκόζη, το βασικό σάκχαρο του μελιού, αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για την καρδιά. Επίσης, ρυθμίζει τις συστολές του μυοκαρδίου, ενισχύει τη διαστολή των αγγείων και μειώνει την αυξημένη πίεση.
3. Αναιμία: η ποσότητα αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την κατανάλωση του μελιού κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε χαλκό και σίδηρο, ο οποίος μάλιστα είναι οργανικής προέλευσης, άρα 100% απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας χωρίς να δημιουργεί προβλήματα δυσκοιλιότητας.
4. Γαστρεντερικές παθήσεις: το μέλι θεωρείται αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει και τα οποία μειώνουν την οξύτητα του στομάχου. Επίσης, είναι πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου λόγω της αντιβακτηριδιακής και της επουλωτικής δράσης του. Τέλος, αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρκτικά.
5. Συκώτι: το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού, όπου συντίθενται χρήσιμες ουσίες, ενώ αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες (π.χ. τοξίνες). Η γλυκόζη που περιέχει το μέλι αυξάνει της εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι, γεγονός που ενισχύει αυτές τις διεργασίες και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.
6. Νεφρά: το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα με νεφρικές παθήσεις. Επιπλέον, έχει σαφή διουρητική δράση και περιορίζει τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητές του.
7. Δέρμα: το μέλι έχει επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες, διεγείροντας την αύξηση και τη διαίρεση τον κυττάρων. Η συγκεκριμένη δράση του ως ελιξίριο ομορφιάς είναι που το καθιστά βασικό συστατικό κρεμών καλλυντικής φύσης με άριστα αποτελέσματα.
Καρύδια
Οφέλη για την καρδιά και τις αρτηρίες
Οι επιδράσεις των καρυδιών στο καρδιαγγειακό σύστημα έχουν μελετηθεί εκτενώς. Τα οφέλη προκύπτουν διότι:
• Μειώνουν τη συνολική και την κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα
• Αυξάνουν στο αίμα τη γάμμα τοκοφερόλη (ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, μορφή βιταμίνης Ε)
• Αυξάνουν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το άλφα λινολενικό οξύ στα ερυθρά αιμοσφαίρια
• Βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών
• Μειώνουν το κίνδυνο συγκόλλησης αιμοπεταλίων
• Μειώνουν τη φλεγμονή
Η κατανάλωση 42 γραμμαρίων καρυδιών ημερησίως (ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής με μειωμένα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, χωρίς ν’ αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων), σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας, δηλαδή στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια.
Επίσης τα καρύδια όταν καταναλώνονται ορθά, συμβάλουν για καλύτερη αρτηριακή πίεση.
2. Μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια παθολογική κατάσταση που αυξάνεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε σημείο που τείνει να καταστεί επιδημία. Πρόκειται για την συνύπαρξη σ’ ένα άτομο, διαφόρων διαταραχών όπως παχυσαρκία, ψηλή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL.
Η κατανάλωση περίπου 28 γραμμαρίων καρυδιών για περίοδο 43 μηνών βρέθηκε σε έρευνες ότι βοηθά στη βελτίωση διαφόρων ανωμαλιών στο μεταβολικό σύνδρομο.
3. Όφελος στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
Έρευνες έδειξαν, ότι διαβητικοί ασθενές που κατανάλωναν από 28 έως 56 γραμμάρια καρυδιών καθημερινά, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, επωφελούνταν στον τομέα της υγείας της καρδίας. Επίσης βελτιωνόταν η κατάσταση με τη χοληστερόλη, λόγω μείωσης της κακής χοληστερόλης LDL.
4. Αντικαρκινικά ωφελήματα
Τα καρύδια περιέχουν ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, πολλές έρευνες έδειξαν ότι προσφέρουν σημαντικά εναντίον του καρκίνου.
Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, είναι οι κακοήθεις νόσοι στις οποίες μελετήθηκαν περισσότερο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των καρυδιών.
Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων, της τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη.
Στον καρκίνο του μαστού, οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και έδειξαν αντικαρκινική δράση των καρυδιών.
5. Διάφορες άλλες θετικές για την υγεία δράσεις των καρυδιών
Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις των καρυδιών, όπως τα διάφορα άλλα στοιχεία που περιέχουν, έχουν εμπλακεί σε αριθμό ευεργετικών για την υγεία επιδράσεων, όπως:
1. Καλύτερη υγεία για τα οστά
2. Καταπολέμηση της παχυσαρκίας και απώλεια αχρείαστων κιλών βάρους σώματος
3. Βελτίωση της μνήμης
4. Καλύτερη λειτουργία της σκέψης
5. Καλύτερο ύπνο λόγω της μελατονίνης που περιέχουν
Θα συγκρατήσουμε, ότι τα καρύδια μπορεί να μας προσφέρουν πολλά, εάν τα καταναλώνουμε με το σωστό τρόπο. Είναι πλούσια σε ευεργετικές για την υγεία ουσίες αλλά και σε θερμίδες.
Κανέλα
- Καλύτερη καρδιακή υγεία : Σε μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ερευνητές βρήκαν ότι μια δίαιτα πλούσια σε μπαχαρικά -όπως η κανέλα και η κουρκούμη- βοηθούν στη μείωση των αρνητικών συνεπειών ενός πολύ λιπαρού γεύματος, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια στον οργανισμό σε ποσοστό 30%, ενώ παράλληλα αυξανόταν η πρόσληψη αντιοξειδωτικών (13%).
- Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα : Σε μια έρευνα που διεξήχθη υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά εκχύλισμα κανέλας βοηθούσε στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση διαβήτη και καρδιακών ασθενειών, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Προστασία έναντι του διαβήτη : Η κανέλα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ή την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, βοηθά και στην πρόληψη της καταστροφής των ιστών και των φλεγμονών που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία : Και μόνο η μυρωδιά της κανέλας ενισχύει τη γνωστική επεξεργασία, ενώ η κατανάλωσή της βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wheeling Jesuit αναφέρουν, ότι οι τσίχλες με γεύση κανέλας επιταχύνουν τις οπτικές/κινητικές αποκρίσεις και βελτιώνουν τις επιδόσεις, σε σχέση με τις τσίχλες με γεύση μέντα ή γιασεμί, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα. Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα από το Agricultural Research Service, το εκχύλισμα κανέλας εμποδίζει το πρήξιμο των κυττάρων μετά του εγκεφάλου, που παρατηρείται μετά από κάποιο τραυματισμό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συνδυασμός κανέλα με μέλι
1. Καρδιοπάθειες
2. Κυστίτιδα
3. Πονόδοντος
4. Κρυολόγημα
5. Διαταραχές στομάχου
6. Χοληστερόλη
7. Παθήσεις δέρματος
8. Καρκίνος
9. Άσχημη αναπνοή
10. Αέρια στομάχου
11. Ανοσοποιητικό σύστημα
12. Δυσπεψία
13. Γρίπη
14. Μακροβιότητα
15. Ακμή
16. Αδυνάτισμα
17. Κούραση