Διατροφή κατά την αποκατάσταση μυικών και σκελετικών τραυματισμών

2015-09-15 09:31


ΜΥΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Για την γρήγορη αποκατάσταση των μυικών τραυματισμών απαιτείται κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτείνη και αντιοξειδωτικά.

(Α) ΠΡΩΤΕΙΝΗ

Όλα τα κρέατα και άλλα ζωικά προιόντα είναι πηγές πλήρων πρωτεινών (παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα). Αυτά τα προιόντα περιλαμβάνουν το βοδινό κρέας , το αρνί , το χοιρινό κρέας , τα πουλερικά , τα ψάρια , τα οστρακοειδή, τα αυγά ( η καλύτερη πηγή πλήρων πρωτεινών ) , το γάλα και τα γαλακτοκομικά προιόντα. Οι πρωτείνες σε τρόφιμα όπως τα σιτηρά , τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται ελλειπείς πρωτείνες ( δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα) . Οι φυτικές πρωτείνες μπορούν να συνδιαστούν ώστε να συμπεριλάβουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και να διαμορφώσουν μια πλήρη πρωτείνη. Παραδείγματα τέτοιων συνδιασμών είναι το ρύζι με φασόλια και καλαμπόκι με φασόλια.

(Β) ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Τα πιο οικεία σε όλους αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνες Α, C και  Ε . Τα πιο άγνωστα είναι:

  1. Λυκοπένιο: Κόκκινη χρωστική ουσία . Βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά κυρίως στη ντομάτα.
  2. Φλαβονοειδη: Περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά . Τα πιο γνωστά είναι : οι κατεχίνες (τσάι - κρασί) . Η κερσετίνη (μπρόκολα - σταφύλι ). Η ροτίνη (μήλα) . Η απιγενίνη (σέλινο) . Οι θεοφλαβίνες ( κυρίως στο τσάι).

  3. Πολυφαινόλες: Ουσίες που περιέχονται στην ελιά και συνεπώς και στο ελαιόλαδο. Έχουν ευεργετική αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στη προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο. Έδω ανήκουν πολύτιμες ουσίες όπως η προβιταμίνη Α και βιταμίνη Ε.

  4. Σελήνιο: Αντιγηραντική ουσία που βρίσκεται στα ψάρια.

ΠΗΓΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ

  • Βιταμίνη Α : αυγό, βούτυρο, γάλα και γαλακτοκομικά προιόντα, συκώτι, ιχθυέλαια
  • Βιταμίνη C: ΄φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή , φράουλες, ακτινίδια, ντομάτα, πράσινη πιπεριά  κ.α

  • Β-καροτένιο: φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή, λαχανικά πράσινου - κίτρινου - και πορτοκαλί χρώματος , ντομάτες

  • Βιταμίνη Ε : φυτικά έλαια κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά ανεπεξέργαστα, αμύγδαλα, καρύδια , λαχανικά σκούρα πράσινα κ.α

  • Σελήνιο: κρέας , συκώτι, θαλασσινά , αβοκάντο , ελιές, ξηροί καρποί, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος.

  • Φλαβονοειδή: αρακάς , εσπεριδοειδή, κόκκινο κρασί, κρεμμύδια , μήλα , πικρή σοκολάτα , τσάι πράσινο και μαύρο κ.α

  • Ψευδάργυρος : δημητριακά , συκώτι, όσπρια , θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά μπύρας , αυγά

  • Ανθοκυανίνες: κάρδαμο, κεράσια, κουνουπίδι, μπρόκολο, σταφύλια , φράουλες

  • Λυκοπένιο: ντομάτες (φρέσκιες - λιαστές και επεξεργασμένα προιόντα ντομάτας)

  • Φαινόλες: ελαιόλαδο, ελιές , εσπεριδοειδή, κακάο, κρασί, λιναρόσπορος , μπρόκολο, σκόρδο, σοκολάτα πικρή, τσάι πράσινο

  • Συνένζυμο Q10: σαρδέλα , σκουμπρί, σόγια


ΣΚΕΛΕΤΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Για την γρήγορη αποκατάσταση των σκελετικών τραυματισμών απαιτείται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

(Α) ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Τα γαλακτοκομικά προιόντα αντιπροσωπεύουν πλούσιες και απορροφήσιμες πηγές ασβεστίου, αλλά ορισμένα λαχανικά και σπόροι παρέχουν επίσης ασβέστιο. Η βιολογική διαθεσιμότητα εκείνου του ασβεστίου πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ενώ τα πλούσια σε ασβέστιο φυτά της οικογένειας του λαχάνου περιέχουν ασβέστιο που είναι τόσο βιοδιαθέσιμο όσο αυτό στο γάλα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ

Στα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη η παροχή της αναγκαίας ημερίσιας ποσότητας ασβεστίου περιορίζεται. Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα λαχανικά (μπρόκολο-σπανάκι-μπάμιες-ρεβίθια), ορισμένα θαλασσινά που περιέχουν μαλακά κόκαλα που μπορούν να φαγωθούν (σολομός- σαρδέλα-γαρίδες), οι ξηροί καρποί( αμύγδαλα-καρύδια) και το μαλάκο τυρί σόγιας (tofu)..

(B) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και το μεταβολισμό του ασβεστίου. Πηγή βιταμίνης D αποτελούν αποκλειστικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το συκώτι , το βοδινό, το μοσχάρι και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά όπως γάλα , τυρί και βούτυρο, κάποια ψάρια όπως ρέγκα-σολομός-τόνος-σαρδέλα. Καλή πηγή αποτελούν και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και μαργαρίνες που κυκλοφορούν στην αγορά. Βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό με την επίδραση των υπεριωδών ακτινών της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα, όπου η υπάρχουσα στην επιδερμίδα προβιταμίνη, μετατρέπεται σε βιταμίνη D.