Διατροφικές συμβουλές για άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ

2016-03-05 16:44

             

            Οι ακόλουθες συστάσεις απευθύνονται σε άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ, που πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Η αύξηση ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή πουρινών ή σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας). Γενικές συστάσεις

  1. Μείωση σωματικού βάρους, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
  2. Ισορροπημένη διατροφή, επαρκής σε θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά.
  3. Κατανάλωση τροφίμων με μειωμένη περιεκτικότητα σε πουρίνες.
  4. Αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων και μείωση της κατανάλωσης λίπους.
  5. Μικρά και συχνά γεύματα.
  6. Αυξημένη κατανάλωση νερού και γενικότερα υγρών ( αφεψήματα, χυμοί φρούτων).
  7. Περιορισμό των αλκοολούχων ποτών.

Τρόφιμα που απαγορεύονται

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πουρίνες και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης

  • Εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά, γλυκάδια), ζωμός κρέατος, γλυκάδια
  • Κυνήγια (φασιανός, πέρδικα, λαγός), χήνα
  • Αμύγδαλα
  • Θαλασσινά (Μύδια, χτένια, κυδώνια, αυγοτάραχο), σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, μαρίδες,  γαρίδες, αστακός, καραβίδες
  • Μαγιά

Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες:

  • Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον
  • Ψάρια (που δεν απαγορεύονται), οστρακοειδή (εκτός από αυτά που απαγορεύονται), καβούρια στρείδια
  • Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι
  • Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως

Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 – 90 γρ. κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή ½ φλιτζάνι από τα παραπάνω λαχανικά, όσπρια και δημητριακά

Τρόφιμα που επιτρέπεται η κατανάλωση τους:

  • Δημητριακά όχι ολικής αλέσεως (δημητριακά πρωινού), ρύζι, μακαρόνια.
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, αυγά.
  • Ξηροί καρποί (εκτός από αμύγδαλα), λάδι, μαργαρίνη, ελιές
  • Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες (πατάτες, κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, μελιτζάνες, κόκκινο λάχανο, κεράσια, φράουλες, μούρα, κα)
  • Καφές, αναψυκτικά, τσάι, κακάο, σοκολάτα, ζάχαρη, γλυκά, μέλι, αλάτι, ξύδι.