Μπαγκέτα

2015-09-11 13:14

Από τον Κώστα Τσίγκα
Υλικά για 2 μπαγκέτες
Προετοιμασία 30 λεπτά
Ψήσιμο 15-20 λεπτά
Αναμονή 12 + 3½ ώρες
Βαθμός Δυσκολίας μέτρια
Για το προζύμι της συνταγής θα χρειαστούμε 1/2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή,  75 γρ. αλεύρι σκληρό, 1 κουτ. γλυκού αλεύρι σίκαλης και λίγο ελαιόλαδο.
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε 1 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή, 300 γρ. αλεύρι  σκληρό για ψωμί + μια ποσότητα για το πασπάλισμα και 1/2 κουτ. γλυκού  αλάτι.

1. Διαλύουμε τη μαγιά σε 75 ml ζεστό νερό και προσθέτουμε τα δυο άλευρα.1. Διαλύουμε τη μαγιά σε 75 ml ζεστό νερό και προσθέτουμε τα δυο άλευρα.

2. Σχηματίζουμε μια κολλώδη, μαλακή ζύμη και τη βάζουμε σε μεγάλο λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη σε δροσερό σημείο και αφήνουμε να ανέβει για 12 ώρες τουλάχιστον.2.  Σχηματίζουμε μια κολλώδη, μαλακή ζύμη και τη βάζουμε σε μεγάλο λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη σε δροσερό σημείο και αφήνουμε να  ανέβει για 12 ώρες τουλάχιστον.

3. Για τη ζύμη, διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά με 150 ml ζεστό νερό και χτυπάμε με το σύρμα.3. Για τη ζύμη, διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά με 150 ml ζεστό νερό και χτυπάμε με το σύρμα.

4. Προσθέτουμε το προζύμι, το αλάτι και το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά. Αναμειγνύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.4.  Προσθέτουμε το προζύμι, το αλάτι και το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και  προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά. Αναμειγνύουμε με ξύλινη κουτάλα ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

5. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια ώσπου να γίνει μαλακή, λεία και ελαστική. Τη βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες να φουσκώσει.5.  Ζυμώνουμε για 10 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια ώσπου να γίνει μαλακή,  λεία και ελαστική. Τη βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες να φουσκώσει.

6. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και το κόβουμε στα δύο.6. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και το κόβουμε στα δύο.

7. Ζυμώνουμε για λίγο το κάθε κομμάτι και του δίνουμε τετράγωνο σχήμα. 7. Ζυμώνουμε για λίγο το κάθε κομμάτι και του δίνουμε τετράγωνο σχήμα.

8. Φέρνουμε στο κέντρο τη μία του πλευρά, πιέζουμε σφιχτά, διπλώνουμε από πάνω την άλλη πλευρά και πιέζουμε ξανά. 8. Φέρνουμε στο κέντρο τη μία του πλευρά, πιέζουμε σφιχτά, διπλώνουμε από πάνω την άλλη πλευρά και πιέζουμε ξανά.

9. Τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό, πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλα ώστε να σφραγίσουν και γυρίζουμε αυτήν την πλευρά προς τα κάτω. 9.  Τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό, πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλα ώστε να  σφραγίσουν και γυρίζουμε αυτήν την πλευρά προς τα κάτω.

10. Τέλος, «ανοίγουμε» το ζυμάρι σε σχήμα μπαγκέτας. Μια μπαγκέτα έχει πάχος 4 εκατοστά.10. Τέλος, «ανοίγουμε» το ζυμάρι σε σχήμα μπαγκέτας. Μια μπαγκέτα έχει πάχος 4 εκατοστά.

11. Βάζουμε τις μπαγκέτες σε ταψάκι, τις σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μιάμιση ώρα να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 2211.  Βάζουμε τις μπαγκέτες σε ταψάκι, τις σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη  και καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μιάμιση ώρα να  διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.

12. Τις χαράζουμε βαθιά και διαγώνια, αλευρώνουμε και βρέχουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για 20 λεπτά.12. Τις χαράζουμε βαθιά και διαγώνια, αλευρώνουμε και βρέχουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για 20 λεπτά.