Μύθοι και αλήθειες στη διατροφή

2016-03-06 18:03

 

  • Τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα

Μύθος :   Ποια είναι η αλήθεια;

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τόσο η κατανάλωση καφεΐνης όσο και ανθρακικού σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα είναι μία δερματική πάθηση η οποία οφείλεται κυρίως σε προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, σε ορμονικές διαταραχές και σε διαταραχές στο εσωτερικό των λιποκυττάρων. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η σωστή διαχείριση του άγχους και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση του προβλήματος αυτού.

  • Η ζάχαρη απαγορεύεται σε μια δίαιτα αδυνατίσματος

Μύθος :   Ποια είναι η αλήθεια;
Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται σε μία δίαιτα αδυνατίσματος. Τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να είναι σωστά προσαρμοσμένα στο καθημερινό μας διαιτολόγιό. Μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη έχει περίπου 20 θερμίδες. Η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή συνδυασμού τροφίμων, εφόσον οδηγεί σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, είναι αυτή που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μας.

  • Η μαύρη ζάχαρη παχαίνει λιγότερο από τη λευκή

Μύθος :  Ποία είναι η αλήθεια ;
Η μαύρη ζάχαρη έχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με την λευκή ζάχαρη. Η υπεροχή της μαύρης ζάχαρης ως προς τη λευκή αφορά στη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο.

  • Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη

Μύθος :  Ποια είναι η αλήθεια ;
Το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και άρα «παχαίνει» περισσότερο. Ωστόσο το μέλι περιέχει και μικρές ποσότητες ορισμένων βιταμινών που το καθιστούν υψηλότερης θρεπτικής αξίας από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Θα προτιμούσαμε το μέλι στα ροφήματα μας, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να αυξήσει τη συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια.

 

  • Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ;
Τα μαύρο ψωμί περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Η διατροφική του ανωτερότητα συνίσταται στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που προάγουν την υγεία μας. Παράλληλα είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία τόσο του νευρικού μας συστήματος όσο και του μεταβολισμού μας.

 

  • Τα μακαρόνια παχαίνουν

Μύθος :  Ποια είναι η αλήθεια ;
Τα μακαρόνια βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, όπως το ψωμί και το ρύζι. Αυτό που καθιστά τα μακαρόνια «παχυντική» τροφή είναι ο τρόπος παρασκευής τους, δηλαδή οι πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες και το ζωικό βούτυρο. Μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά.

  • Τα σπορέλαια έχουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ;
Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα σπορέλαια και συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας αποδίδει 135 θερμίδες. Εκεί όμως που υπερτερεί το ελαιόλαδο έναντι των άλλων ελαίων είναι στη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και μιας σειράς άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν συσχετισθεί με την καρδιοπροστατευτική του δράση. Επίσης, είναι περισσότερο ανθεκτικό από τα υπόλοιπα λάδια καθώς αντέχει περισσότερο στη θερμική επεξεργασία και αυτή του η ιδιότητα το καθιστά ασφαλέστερο σε μαγειρικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα το τηγάνισμα.

  • Τα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά δεν έχουν θερμίδες και αποτελούν τη λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας

Μύθος :  Ποια είναι η αλήθεια ;
Τα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά δεν αποτελούν πανάκεια για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Σαφώς η αντικατάσταση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος με τρόφιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο που κάνει προσπάθεια να μειώσει το βάρος του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν η συνολικά προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από την ενέργεια που συνολικά καταναλώνουμε -κυρίως μέσω της σωματικής άσκησης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για σωστή απώλεια βάρους είναι η μείωση των θερμίδων και η υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες που αναγράφουν τη σύσταση των προϊόντων αυτών και να διαπιστώνουμε κατά πόσο το εκάστοτε προϊόν έχει όντως λιγότερες θερμίδες από κάποιο άλλο που παραδοσιακά θα επιλέγαμε.

 

  • Η παράλειψη των γευμάτων βοηθά στην απώλεια βάρους

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ;
Έρευνες έχουν δείξει ότι παραλείποντας το πρωινό γεύμα προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες στο υπόλοιπο της ημέρας, προερχόμενες κατά βάση από λιπαρά. Επίσης, παραλείποντας το μεσημεριανό γεύμα αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και οι πιθανότητες να υπερκατανάλωσουμε φαγητό λόγω της λαιμαργίας μας είναι μεγαλύτερες, οδηγούμενοι έτσι σε αύξηση βάρους. Ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος χωρίς να παραλείπουμε κανένα από τα κύρια γεύματα ενώ παράλληλα μπορεί να περιλαμβάνει και 2-3 μικρογεύματα.

 

  • Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που παχαίνουν

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ;
Δεν υπάρχουν απαγορευτικοί συνδυασμοί τροφίμων! Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι το κρέας με το ρύζι ή το κοτόπουλο με τα μακαρόνια προκαλούν αύξηση βάρους. Αντίθετα, ένα γεύμα όταν περιλαμβάνει τρόφιμα από διάφορες ομάδες θεωρείται πιο ισορροπημένο αφού παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Τα πάντα είναι θέμα μέτρου. Η διατήρηση ενός επιθυμητού βάρους επιτυγχάνεται με τη διατήρηση του ισοζυγίου ενέργειας.

  • Το βούτυρο είναι καλύτερο από τη μαργαρίνη

Μύθος :  Ποια είναι η αλήθεια ;
Το ζωικό βούτυρο αποτελείται κατά βάση από κορεσμένα λιπαρά ("κακά" λιπαρά) και περιέχει μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, δύο συστατικά που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα και καρδιοπαθειών. Αντίθετα, οι μαργαρίνες παρασκευάζονται από έλαια φυτικής προέλευσης και συνεπώς περιέχουν κυρίως πολυακόρεστα (ω3 και ω6) και μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπών και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Επιπλέον, οι μαργαρίνες είναι πηγές των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η εξέλιξη στη διαδικασία παρασκευής τους έχει απαλλάξει τις μαργαρίνες από τα υδρογονωμένα λιπαρά (trans λιπαρά), τα οποία έχουν κατηγορηθεί για την αύξηση της κακής χοληστερόλης, και η περιεκτικότητά τους πλέον σε αυτά είναι μηδαμινή.

  • Τα αυγά κάνουν κακό

Μύθος :  Ποια είναι η αλήθεια ;
Πράγματι, τα αυγά περιέχουν χοληστερίνη (περίπου 200 mg το ένα) και είναι επιβεβαιωμένο ότι η αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας. Παρ’ όλα αυτά,  σύμφωνα με έρευνες, οι υγιείς άνθρωποι μπορούμε να καταναλώνουμε αυγά (οι συστάσεις επιτρέπουν τέσσερα την εβδομάδα ή και περισσότερα ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού στην οποία αναφέρονται) και μάλιστα μας κάνουν καλό (παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμινών Β2, Β12 και D). Τι γίνεται με τη χοληστερίνη; Τη χρησιμοποιεί το σώμα μας για διάφορες διαδικασίες και στη συνέχεια παράγει λιγότερη ποσότητα το ίδιο. Όσον αφορά όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη ή κάποιο άλλο μεταβολικό πρόβλημα (π.χ. διαβήτη), αυτοί θα πρέπει να αρκούνται στα 2 αυγά την εβδομάδα.

  • Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ;
Δεν παχαίνουν οι υδατάνθρακες -όπως κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει πολλές δίαιτες, με πρώτη την Άτκινς-, αλλά οι πολλές θερμίδες. Σίγουρα οι κακής ποιότητας και οι απλοί υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα-ζύμες, κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς και αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη. Όμως, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα φρούτα μόνο καλό κάνουν, δίνοντάς μας μεταξύ άλλων αρκετές φυτικές ίνες, που μας χορταίνουν. Οι έρευνες, πάντως, έχουν δείξει ότι είτε η δίαιτα είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες είτε σε λίπος, μακροπρόθεσμα η απώλεια βάρους είναι ανάλογη. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να κρατήσουμε τις δίαιτες που δεν περιορίζουν υπερβολικά τους υδατάνθρακες.

 

  • Παχαίνω εξαιτίας της γλουτένης

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ;
Αν υποθέσουμε ότι το σώμα μας δεν μπορούσε να μεταβολίσει κάτι, όπως η γλουτένη στην προκειμένη περίπτωση, τότε θα αδυνατίζαμε, δεν θα παχαίναμε, αφού δεν θα παίρναμε τις θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, η δυσανεξία ή η αλλεργία στα τρόφιμα δεν μας παχαίνει, απλώς μας ενοχλεί. Γιατί αδυνατίζουμε άμα τα κόψουμε; Αν αποκλείσουμε μία ομάδα τροφίμων, αμέσως μειώνονται οι επιλογές μας και σίγουρα καταναλώνουμε τελικά λιγότερες θερμίδες. Η γλουτένη ενοχλεί όσους υποφέρουν από κοιλιοκάκη (ένα αυτοάνοσο νόσημα) ή από δυσανεξία στη γλουτένη (τα συμπτώματα είναι αδικαιολόγητη κούραση και έντονο πρήξιμο μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη) και χρειάζεται να διαγνωστεί από κάποιον ειδικό.

  • Οι θερμίδες που τρώμε αργά το βράδυ μας παχαίνουν περισσότερο

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ;

Οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν παίζει ρόλο για το αν θα παχύνουμε το πότε τις παίρνουμε, αλλά ο συνολικός αριθμός που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση.

 

  • Χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση πού και πού

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ;
Το σώμα μας έχει τους δικούς του μηχανισμούς για να αποτοξινώνεται και είναι το συκώτι, η σπλήνα και τα νεφρά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αν πίνουμε μόνο χυμούς ή τρώμε  μόνο σούπες για κάποιες ημέρες τα βοηθάμε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

  • Οι γρήγορες και απαιτητικές δίαιτες δεν φέρνουν αποτέλεσμα ή το αποτέλεσμα είναι προσωρινό

Αλήθεια 

Οι απαιτητικές δίαιτες που "απαγορεύουν" εντελώς κάποιες κατηγορίες τροφίμων μπορεί αρχικά να δείχνουν ότι έχουν αποτέλεσμα αλλά μακροπρόθεσμα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αλλά και μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία. Αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι κουράζονται γρήγορα από τις "απαγορεύσεις" αλλά και οι δίαιτες αυτού του τύπου δεν παρέχουν στο σώμα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Καλό είναι λοιπόν αν αποφασίσουμε να χάσουμε βάρος να διαλέξουμε μια διατροφή με την οποία θα έχουμε μια μικρή απώλεια βάρους ανά εβδομάδα, κάνοντας σωστή επιλογή τροφίμων με μετριες διατροφικές μερίδες σε συνδυασμό φυσικά με καθημερινή σωματική άσκηση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά όπως επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιολογικών προβλημάτων.
 

  • Οι ξηροί καρποί παχαίνουν και δεν πρέπει να τους τρώμε γιατί θα παχύνουμε

Μύθος : Ποιά είναι η αλήθεια ; 

Σε μικρές ποσότητες, οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος αλλά οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή λίπη που δεν φράζουν τις αρτηρίες. Επίσης Οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών και ανόργανων συστατικών. Απολαύστε λοιπόν μικρές μερίδες ξηρών καρπών. Το 1/3 φλιτζάνι με ξηρούς καρπούς έχει περίπου 270 θερμίδες.

  • Το λεμόνι «καίει» το λίπος

Μύθος : Ποιά είναι η αλήθεια ;  

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος. Γενικότερα δεν υπάρχει λιποδιαλυτής. Η καύση του λίπους γίνεται όταν οι θερμίδες είναι περιορισμένες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ενεργοποιήσει τις αποθήκες λίπους για να συμπληρώσει την απαραίτητη ενέργεια. Επιπλέον, η αύξηση της μυϊκής μάζας ενισχύει την καύση λίπους.

  • Οι μπανάνες μας παχαίνουν

Μύθος :  Ποιά είναι η αλήθεια ; 

Η μπανάνα μας παρέχει τη διπλάσια ενέργεια σε σχέση με ένα μικρό μήλο (120 έναντι 60 περίπου θερμίδων) και αυτό οφείλεται στο ότι η μπανάνα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με όλα τα άλλα φρούτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παχαίνει! Αντίθετα, είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κάλιο και συστήνεται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε τη μπανάνα, απλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αντιστοιχεί σε 2 μερίδες φρούτων.

  • Χάστε βάρος αφήνοντας κάτω το πιρούνι μετά τις 6 το απόγευμα

Όλες οι τροφές περιέχουν θερμίδες, άσχετα από την ώρα που τις τρώτε. Η απλή αλήθεια είναι ότι αν τρώτε πολλές θερμίδες θα αυξηθεί το βάρος σας. Έρευνα του 2012 συνέκρινε υπέρβαρους ανθρώπους που κατανάλωναν υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσων τους έτρωγαν στο δείπνο.
‘Οσοι τρώνε υδατάνθρακες τη νύχτα χάνουν περισσότερο βάρος και λίπος και εμφανίζουν μικρότερη πείνα την ημέρα-οι ερευνητές σημειώνουν ότι έχουν καλύτερα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν τον κορεσμό και την πείνα.
Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην παραγωγή της αυξητικής ορμόνης στον οργανισμό. Η αυξητική ορμόνη είναι ισχυρή ορμόνη που ελέγχει την ποσότητα του λίπους που καίει το σώμα και την ποσότητα μυών που χτίζεται.
Τη νύχτα, η αυξητική ορμόνη αυξάνεται όταν κοιμάστε και κλείνει τη στιγμή που αρχίζετε το πρώτο σας γεύμα.

  • Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μύθος : Ποιά είναι η αλήθεια ; 

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι καταναλώνοντας συστηματικά κάποια ποσότητα σκόρδου προλαμβάνει την υπέρταση ή μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται περίπου 15-20 σκελίδες σκόρδο την ημέρα για να επιφέρουν σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση.
Κατανάλωση 1-2 σκελίδων σκόρδου, όπως συνηθίζουν κάποια άτομα δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα ερευνών που εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης συμπληρωμάτων σκόρδου (τα οποία συνήθως περιέχουν εκχύλισμα σκόρδου) στην αρτηριακή πίεση έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα και συνεπώς η χρήση τους δε δικαιολογείται με τις έως τώρα επιστημονικές ενδείξεις.

  • To πορτοκάλι αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Μύθος : Ποιά είναι η αλήθεια ; 

Πρόκειται για τον πλέον διαδεδομένο μύθο σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην αρτηριακή πίεση. Πολύς κόσμος αποκλείει τα πορτοκάλια από τη διατροφή του από τη στιγμή που πληροφορείται ότι έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, θεωρία όμως που οι επιστημονικές έρευνες δεν υποστηρίζουν.
Αντίθετα, μεγάλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε κάλιο (ένα από τα κύρια συστατικά του πορτοκαλιού), ιδιαίτερα όταν αυτό προέρχεται από τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα, σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης τόσο σε υγιείς όσο και σε υπερτασικούς.
Η μόνη περίπτωση που το κάλιο και κατ΄ επέκταση η κατανάλωση πορτοκαλιού πρέπει ενδεχομένως να μειωθούν είναι όταν συνυπάρχει πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας στον υπερτασικό ασθενή.

  • Το λίπος κάνει κακό

Μύθος :  Ποιά είναι η αλήθεια ; 

Το λίπος έχει κατηγορηθεί συχνά για επιπλοκές στο βάρος, και κατ' επέκταση την υγεία σου, αλλά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει φυσιολογικά η διαδικασία της πέψης, αφού βοηθά να μεταβολίστουν οι βιτανίνες A και E. Μάλιστα αν δεν έχεις αρκετό λίπος, το σώμα σου σταματά να παραγεί τις απαραίτητες ορμόνες, το δέρμα σου γερνάει πιο γρήγορα και επιπλέον επηρεάζεται η σωστή λειτουργία του συκωτιού. Η καλύτερη λύση είναι να περιορίσεις την κατανάλωση τροφών με κακά ή τρανς λιπαρά όπως οι τηγανιτές πατάτες, οι σως, τα συσκευασμένα γλυκά και κέικ ή αλμυρά σνακ, το επεξεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικο), το βούτυρο και να αυξήσεις την κατανάλωση καλών λιπαρών. Μερικά από αυτά είναι τα ψάρια (π.χ. σολωμός), αβοκάντο, καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια και ελαιόλαδο.

  • Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό ή "καίνε" το λίπος.

Μύθος : Ποιά είναι η αλήθεια ; 

Μακάρι να υπήρχαν, διότι δε θα υπήρχε πρόβλημα παχυσαρκίας. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες τροφές, όπως ο καφές και κάποια μπαχαρικά που αυξάνουν λίγο το μεταβολισμό αλλά αυτή η αύξηση είναι μάλλον αμελητέα.
Φυσικά δεν υπάρχουν και τροφές που "καίνε" το λίπος, όπως πιστεύουν πολλοί για το λεμόνι ή το γκρέιπφρουτ. Μην πιέζετε λοιπόν τον εαυτό σας να τρώει ή να πίνει κάτι που δεν του αρέσει γιατί το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χαλάσετε τη γεύση σας.

  • Με τη γυμναστική "σφίγγει" το λίπος και δυσχεραίνεται η απώλεια βάρους.

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ; 

Ο συνδυασμός σωματικής δραστηριότητας και σωστής διατροφής είναι ιδανικός και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απώλειας βάρους. Η γυμναστική δε "σφίγγει" το λίπος, αλλά βοηθάει στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας και παράλληλα στην ελαχιστοποίηση της απώλειας αυτής, κατά την περίοδο της δίαιτας.
Η ζυγαριά μπορεί να μη δείξει το θεαματικό αποτέλεσμα που θα έδειχνε μόνο με τη δίαιτα, αλλά όσα κιλά χάσετε θα είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό λίπος.
Επιπλέον η διατήρηση ή και ενίσχυση της μυϊκής μάζας καθιστά ακόμα δυσκολότερη την επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών.

  • Τρώγοντας τροφές με 0% λιπαρά σημαίνει γρήγορη απώλεια βάρους.

Μύθος : Ποιά είναι η αλήθεια ; 

Κατά πρώτον 0% λιπαρά δε σημαίνει και μηδενικές θερμίδες. Τα περισσότερα light προϊόντα διατροφής με 0% λιπαρά, έχουν θερμίδες, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες που επίσης αποδίδουν θερμίδες.
Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα παρατηρήθηκε ότι πολλά light προϊόντα με 0% λιπαρά, έχουν σημαντικά αυξημένη προσθήκη ζάχαρης για τη βελτίωση της γεύσης.
Παράλληλα τα λιπαρά αποτελούν απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και η σημαντική μείωση της πρόσληψης λίπους μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα την έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και Κ).

  • Είμαι παχύσαρκος γιατί όλα τα μέλη της οικογένειάς μου είναι παχύσαρκα.

Μύθος : Ποια είναι η αλήθεια ; 

Το σωματικό λίπος δεν κληρονομείται. Πιθανόν να κληρονομείται η τάση για αύξηση του σωματικού λίπους. Πολλοί παχύσαρκοι γονείς έχουν παχύσαρκα παιδιά απλά και μόνο γιατί και τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα των γονέων και τρώνε πολύ ή οι ίδιοι οι γονείς "υπερταΐζουν" τα παιδιά τους. Συνήθως κληρονομούνται οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, παράγοντες που αναπόφευκτα οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ακόμα και αν "όλο το σόι" είναι παχύσαρκοι, αν ένα παιδί αθλείται και τρώει συνετά δεν πρόκειται να γίνει παχύσαρκο, κάτι που μειώνει σημαντικά και την πιθανότητα να γίνει παχύσαρκο στην ενήλικη ζωή. Το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών δυστυχώς καταλήγουν και παχύσαρκοι ενήλικες