Πατάτες τηγανιτές
Από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον κόσμο, η πατάτα έχει σημαντική θέση στη διατροφή μας. Στην Ελλάδα την έφερε ο Καποδίστριας και από τότε την τρώμε βραστή, ψητή, πουρέ, πατατοσαλάτα, αλλά οι περισσότεροι τη λατρεύουμε τηγανιτή. Ωστόσο, όσο νόστιμες κι αν είναι, οι τηγανιτές πατάτες δεν θεωρούνται και από τα πιο υγιεινά εδέσματα, γιατί ο τρόπος παρασκευής τους μας επιβαρύνει με βλαβερές για την υγεία μας ουσίες που παράγονται κατά το τηγάνισμα, αλλά και με πολλές θερμίδες λόγω του λαδιού που απορροφούν.
5 βήματα για υγιεινό... τηγάνισμα
Η θερμοκρασία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα οξείδωσης των ελαίων. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ορισμένες οδηγίες, ώστε να κάνετε το τηγάνισμα λιγότερο βλαβερό:
• Τηγανίζετε μόνο με ελαιόλαδο.
• Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί.
• Στραγγίζετε καλά τις πατάτες πριν τις τηγανίσετε, γιατί έτσι το λάδι δεν καταστρέφεται γρήγορα και οι πατάτες δεν απορροφούν πολύ λάδι.
• Μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται, ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος.
• Αντικαθιστάτε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα.
Οι τηγανιτές πατάτες συνήθως απορροφούν πολύ λάδι, γι’ αυτό και παχαίνουν. Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους ώστε να γλιτώσετε τις περιτές θερμίδες του τηγανίσματος και κατα συνέπεια θα επιβαρυνθείτε λιγότερο.
- Βάλτε πολύ λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι, τόσο όσο να σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνειά του.
- Φροντίστε να φτάσει σε μέτρια θερμοκρασία (160° C).
- Απομακρύνετε το τηγάνι από την εστία αν αρχίσει να καπνίζει.
- Φτιάξτε μία τηγανιά μόνο και ποτέ δεύτερη στο ίδιο λάδι.
Τι πετύχαινετε; Με αυτό τον τρόπο τηγανίσματος, οι πατάτες απορροφούν λιγότερο λάδι.
Μπαίνει στο φούρνο, βγαίνει τηγανιτή
- Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις όπως τις τηγανητές, αλλά όχι ιδιαίτερα λεπτές.
- Στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο, ρίξτε τις μέσα και απλώστε τις, φροντίζοντας να μην είναι η μία πάνω στην άλλη.
- Προσθέστε αλάτι και, αν θέλετε, ρίγανη.
- Ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, στους 200-230° C.
Τι πετύχαινετε; Να απολαμβάνετε «πατάτες τηγανιτές», χωρίς τηγάνι, νόστιμες, με λιγότερες θερμίδες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
• Όσο πιο φρέσκες είναι οι πατάτες τόσο πιο νόστιμες γίνονται. Οι πατάτες που είναι πολυκαιρισμένες έχουν γλυκιά γεύση, πράγμα ανεπιθύμητο.
• Όσο πιο ομοιόμορφα είναι κομμένες τόσο πιο ομοιόμορφα θα είναι και ψημένες.
• Μην τις καταναλώνετε όταν είναι πολύ μαλακές ή έχουν βγάλει ρίζες και κυρίως όταν έχουν πρασινίσει, γιατί, όπως και τα υπόλοιπα μέρη του φυτού (φύλλα, βλαστοί), περιέχουν σολανίνη, που είναι δηλητηριώδης ουσία.
• Διατηρήστε τις σε μέρος σκοτεινό και δροσερό που να αερίζεται καλά.
• Στην αγορά, θα βρείτε λευκόσαρκες και κιτρινόσαρκες πατάτες. Στην Ελλάδα, οι κιτρινόσαρκες θεωρούνται και οι καλύτερες για το μαγείρεμα.
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Στη φριτέζα
500-630 θερμίδες*
Στο τηγάνι
430 θερμίδες
Στο ταψί
325 θερμίδες
Βραστές
190 θερμίδες
*Οι θερμίδες αναφέρονται σε 1 μερίδα.
ΠΗΓΗ: vita.gr