Πως να αναγνωρίσετε τα φρέσκα ψάρια

2015-11-18 20:07

Τα φρέσκα ψάρια πρέπει : 

  • Να πωλούνται πάνω σε παχύ στρώμα πάγου.
  • Να έχουν την χαρακτηριστική μυρωδιά της θάλασσας. Οποιαδίποτε δυσάρεστη οσμή ή η χαρακτηριστική μυρωδιά της αμμωνίας αποτελέι ένδειξη ότι δεν είναι φρέσκα.
  • Τα μάτια να έχουν έντονο λαμπερό χρώμα και να είναι ελαφρώς διογκωμένα προς τα έξω και όχι θολά ή  <βουλιαγμένα> προς τα μέσα.
  • Τα βράγχια να έχουν έντονο κόκκινο ή ρόζ χρώμα και όχι καφέ.
  • Το σώμα να είναι σφριγηλό και χωρίς παραμορφώσεις και όταν το ακουμπάμε να μην αφήνει στο χέρι μας της αίσθηση της <γλίτσας> ούτε τα λέπια του να αποκολλώνται με ευκολία.
  •  Όταν πιέζετε με το δάχτυλό σας τη σάρκα του, αυτή πρέπει να επανέρχεται στην αρχική θέση.
  • Όταν αγοράζετε φιλέτα ψαριού, φροντίστε να μην έχουν σκούρο χρώμα ή να μην έχουν αρχίσει να ξεραίνονται στις άκρες. 

Γνωρίστε ότι

Τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο, όπως η σαρδέλα - ο γαύρος - η αθερίνα, είναι πλούσια σε ασβέστιο.