Πράσινος καφές : Τα ''καλά'' και τα ''κακά''
''Ο πράσινος καφές δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον κοινό καφέ, πριν όμως υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία και διατηρώντας με τον τρόπο αυτό όλες τις φυσικές ιαματικές και ωφέλιμες για τον οργανισμό ιδιότητές του.
Ο πράσινος καφές προέρχεται από τους πράσινους κόκκους καφέ πριν καβουρντιστούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού στον πράσινο καφέ περιέχεται η ουσία χλωρογενικό οξύ η οποία είναι άκρως ωφέλιμη για τον οργανισμό και καταστρέφεται με το ψήσιμο του καφέ.
Οι κόκκοι του πράσινου καφέ είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως σε μια ουσία που λέγεται χλωρογενικό οξύ που χάνεται σε μεγάλο βαθμό με το καβούρδισμα. Έχει αποδειχτεί ότι αποτρέπει την απορρόφηση του λίπους και ενεργοποιεί το μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ."
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
1 - Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
2 - Απώλεια Κιλών
3 - Προστασία του ήπατος
4 - Αντιφλεγμονώδης και παυσίπονη δράση
5 -Αντιμικροβιακή δράση
6 · Αντιβηχική δράση
7 · Θετική επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα
8 · Αντιυπερτασική δράση
9 - Βοήθα στον Διαβήτη
10 - Χοληστερόλη
Πράσινος Καφές – Παρενέργειες Και Ασφάλεια
Ο πράσινος καφές φαίνεται να είναι ασφαλής βάση των περιορισμένων μελετών που έχουν γίνει μέχρι στιγμή σε ανθρώπους. Στις κλινικές έρευνες δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο πράσινος καφές περιλαμβάνει καφεΐνη όπως ο κανονικός καφές. Για αυτό και ο πράσινος καφές μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες σχετιζόμενες με την καφεΐνη όπως και ο καφές.
Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ευερεθιστότητα και ανησυχία, στομαχικές διαταραχές, ναυτία και εμετούς, να αυξήσει την καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα και άλλες παρενέργειες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, άγχος, ταραχή, εμβοές και καρδιακές αρρυθμίες.
Ειδικές Προφυλάξεις - Προειδοποιήσεις
- Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το εάν είναι ασφαλής η χρήση του πράσινου καφέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Αποφύγετε την χρήση του για να είστε σίγουροι.
- Αγχώδεις Διαταραχές: Η καφεΐνη στον πράσινο καφέ μπορεί να επιδεινώσει τις αγχώδεις διαταραχές.
- Αιματολογικές διαταραχές: Υπάρχει ανησυχία ότι η καφεΐνη στον πράσινο καφέ μπορεί να επιδεινώσει τις αιματολογικές διαταραχές.
- Διαβήτης: Μερικές έρευνες προτείνουν ότι η καφεΐνη που περιέχεται στον πράσινο καφέ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται τα σάκχαρα. Η καφεΐνη έχει αναφερθεί ότι προκαλεί τόσο αύξηση όσο και ελάττωση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιείστε την καφεΐνη με προσοχή εάν πάσχετε από διαβήτη και να μετράτε το σάκχαρο στο αίμα σας προσεκτικά.
- Διάρροια: Ο πράσινος καφές περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη, ειδικά όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η καφεΐνη στον καφέ, ειδικά όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει διάρροια και να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
- Γλαύκωμα: Η λήψη καφεΐνης που βρίσκεται στον πράσινο καφέ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά , η συγκεκριμένη επίδραση είναι μικρότερη στα άτομα που λαμβάνουν καφεΐνη από καφέ ή από άλλες φυσικές πηγές.
- Μείωση Οστικής Πυκνότητας (Οστεοπόρωση): Η καφεΐνη από τον πράσινο καφέ, και άλλες πηγές μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του ασβεστίου που αποβάλλεται με τα ούρα. Αυτό μπορεί να ελαττώσει την οστική πυκνότητα. Εάν πάσχετε από οστεοπόρωση, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα (περίπου 2-3 κούπες καφέ την ημέρα). Η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να καλύψει την απώλεια του. Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κληρονομικότητα που τους εμποδίζει να επεξεργάζονται την βιταμίνη D φυσιολογικά, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με την χρήση καφεΐνης.