Στέβια

2015-09-16 15:26

Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα μικρό φυτό, συγγενικό με διάφορα βότανα και άνθη, όπως το χαμομήλι, το εστραγκόν, το αντίδι, το μαρούλι, η μαργαρίτα, ο ηλίανθος και τα χρυσάνθεμα.

Τα φύλλα της στέβια έχουν γλυκιά γεύση και χρησιμοποιούνται και απευθείας σε τρόφιμα και ροφήματα από κάποιους λαούς της Νότιας Αμερικής. Ωστόσο, με μια ήπια επεξεργασία που θυμίζει την εκχύλιση της βανίλιας, λαμβάνονται τα πιο γλυκά συστατικά που περιέχουν. Αυτά τα συστατικά απομονώνονται και καθαρίζονται, δίνοντας τελικά τη φυσική γλυκαντική ύλη στέβια που είναι 200 φορές γλυκύτερη από την κοινή επιτραπέζια ζάχαρης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑ

  • Δεν έχει θερμίδες: Τα γλυκαντικά μηδενικής θερμιδικής αξίας, όπως αυτά που έχουν ως βάση τη στέβια, μπορούν να θεωρηθούν 'όπλα' που δημιουργήθηκαν για τη σωστή διαχείριση του σωματικού βάρους. Όταν αντικαθιστούν τα πλήρη τρόφιμα και ροφήματα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μειώνουν τις θερμίδες που καταναλώνουμε, χωρίς να μειώνουν τη γευστική ικανοποίηση.
  • Τα γλυκαντικά με βάση τη στέβια είναι κατάλληλα και για διαβητικούς, καθώς η κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Κλινικές μελέτες μάλιστα έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση του γλυκαντικού stevia δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και είναι ανεκτή από άτομα με διαβήτη τύπου 2.
  • Πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν που μπορεί να υποκαταστήσει ή να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με
    τη ζάχαρη και τις άλλες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, επιτρέποντας και στους πιο 'παραδοσιακούς' να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση χωρίς επιπρόσθετες θερμίδες.
  •   Η Στέβια είναι ασφαλής. Γεγονός που μαρτυρούν όχι μόνο οι επιστημονικές μελέτες και οι διεθνείς οργανισμοί (FDA, JECFA, EFSA), αλλά και η μακρά ιστορία χρήσης σε πολλές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Παραγουάη. 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr